Historische Daten / Historické události

2008 - Die Fünf-Prozent-Hürde bei Kommunalwahlen gilt in Thüringen nicht mehr. Das Verfassungsgericht des Freistaats kippt die Klausel, weil diese zu einer Ungleichbehandlung der Stimmen führe. Das Urteil wird zur Kommunalwahl 2009 wirksam.

2008 - Tragická srážka dvou tramvají ve Vřesině na Ostravsku. 3 mrtví a vice než 50 zraněných.

2007 - Vier muslimische Organisationen in Deutschland gründen einen gemeinsamen „Koordinierungsrat der Muslime“. Das Gremium soll künftig Ansprechpartner etwa für die Bundesregierung sein.

1996 - Bei der bis dahin schwersten Brandkatastrophe auf einem deutschen Verkehrsflughafen sterben in Düsseldorf 16 Menschen, ein weiterer erliegt Wochen später seinen Verletzungen.

1990 - Die amerikanische Luftwaffe beginnt mit dem Abzug ihrer Marschflugkörper aus der Bundesrepublik.

1968 - Rudi Dutschke, führender Theoretiker der Außerparlamentarischen Opposition (APO), wird in Berlin bei einem Attentat lebensgefährlich verletzt.

1961 - In Jerusalem beginnt der Prozeß gegen Adolf Eichmann. Der Organisator des Massenmordes an Millionen europäischer Juden wird 1962 hingerichtet.

1945 - Americká armáda osvobodila koncentrační tábor Buchenwald.

1833 - In Wien wird mit großem Erfolg die Zauberposse in drei Akten „Der böse Geist Lumpazivagabundus oder Das liederliche Kleeblatt“ von Johann Nepomuk Nestroy uraufgeführt.

1823 - František Palacký se stěhuje do Prahy a výrazně vstupuje do politiky.





Geburtstage / Narozeniny

1971 - Oliver Riedel, německý hudebník

1969 - Caren Miosga, deutsche Journalistin und TV-Moderatorin

1965 - Simone Thomalla, deutsche Schauspielerin

1956 - Petr Prchal, český režisér a scenárista

1952 - Ladislav Bareš, český egyptolog a arabista

1951 - Boris Masník, trikový výtvarník a supervizor filmových efektů

1950 - Jiří Novák, ministr spravedlnosti České republiky

1949 - Bernd Eichinger, deutscher Filmproduzent

1948 - Eduard Zeman, český ministr školství

1947 - Uli Edel, deutscher Filmregisseur

1945 - Christian Quadflieg, deutscher Schauspieler und Regisseur

1945 - Jan Bauer, český novinář a spisovatel

1945 - Jaroslav Malina, sociokulturní antropolog, archeolog a spisovatel

1945 - Karel Steigerwald, český scenárista, dramatik a publicista

1944 - Zdeněk Rytíř, český textař, hudební skladatel, hudebník

1938 - Kurt Moll, německý operní zpěvák

1938 - Pavel Pípal, český divadelní a filmový herec a dabér

1935 - Jaroslav Vávra, ministr stavebnictví České socialistické republika

1931 - Ota Koval, režisér, scénárista a herec

1930 - Miloň Novotný, reportážní fotograf

1930 - Jost Hermand, německý literární teoretik

1926 - Franz Herre, německý historik

1924 - Jaroslav Opat, český filozof a historik

1924 - Emanuel Macek, bibliograf

1923 - Harry Macourek, dirigent, sbormistr a skladatel

1923 - Jiří Křeček, patofyziolog

1909 - Jaroslav Pecháček, prozaik, výtvarník a publicista

1909 - Felix Vodička, literární historik

1908 - Karel Ančerl, český dirigent světové pověsti

1906 - Rudolf Hanych, malíř

1905 - Wilhelm Weischedel, deutscher Philosoph

1902 - František Alexander Elstner, cestovatel a spisovatel

1894 - Lev Blatný, český spisovatel a divadelník

1887 - Vojtěch Martínek, český spisovatel

1887 - Míla Pačová, česká herečka

1886 - Ľudovít Labaj, československý politik, ministr, poslanec a senátor

1885 - Hugo Vojta, český generál

1882 - Hugo Iltis, česko-americký biolog

1875 - Jindřich Máslo, český hudební pedagog a skladatel

1874 - Vilém Bitnar, český historik a spisovatel

1840 - Josef Schulz, český architekt

1825 - Ferdinand Lassalle, německý socialistický politik

1821 - František Čupr, český filozof, pedagog a politik

1819 - David Kuh, pražský německý novinář

1806 - Anastasius Grün, rakouský básník a překladatel

1803 - Christian d’Elvert, moravský politik a historik

1769 - František Vladislav Hek, český buditel, spisovatel a předobraz známé Jiráskovy literární postavy F. L. Věka

1730 - Josef Kramolín, malíř

1708 - Ferdinand Bonaventura II Antonín hrabě z Harrachu, rakousko-český politik a diplomat

1591 - Bartholomäus Strobel, slezský barokní malíř

1569 - Jiří Carolides z Karlsperka, český humanista a básník

146 - Septimius Severus, římský císař